Honden clicker

Het nut van een honden clicker

De honden clicker is de brug tussen het gewenst gedrag van de hond en de beloning en kan een waardevol hulpmiddel zijn bij de training. De clicker voor de hond heeft twee duidelijke voordelen, ten eerste klinkt hij altijd hetzelfde terwijl de menselijke stem onderhevig is aan akoestische schommelingen. Ten tweede kun je met een honden clicker veel sneller te werk gaan. Met een klik kun je meteen zeggen goed gedaan, kom nu je verdiende beloning maar halen. Terwijl je eerst adem moet halen als je hem verbaal wilt prijzen. Op die manier kun je je hond uitermate precies aangeven welk gedrag je een beloning waard vindt.

Honden clicker invoeren

leg tien tot vijftien kleine snoepjes klaar waarvan je weet dat je hond er bijzonder gek op is.

Stap 1
Neem de clicker in je hand en klik een keer. Daarna krijgt je hond een snoepje, Houd het snoepje niet al eerder in je hand. Je hond moet immers ook daarna nog mee werken als hij geen snoepjes ziet. Herhaal dit proces tot het voorraadje snoepjes op is. Pauzeer even voor je een nieuwe ronde start. Verander tussendoor van houding in het begin sta je bijvoorbeeld voor je hond daarna klik je je een keer al zittend of terwijl je naast hem staat. Ook je hond zou bij het oefenen verschillende houdingen moeten aannemen. Anders zou hij het geluid met zijn of jouw houding kunnen verbinden. In deze fase zou je hond de klik met een lekker hapje moeten verbinden.

Stap 2
Om te testen of de conditionering gelukt is en het klik geluid al een betekenis heeft voor je hond wacht je tot hij zich van je afwendt. Op dat moment geef je een klik. Als hij zijn kop hoopvol naar je toe draait is de conditionering afgesloten en kun je de clicker gebruiken om gewenst gedrag nauwgezet te belonen.