Halster hond

Het nut van een honden halster

Het halster voor de hond is geen muilkorf, hoewel het daar vaak mee wordt verward. In een honden halster wordt de hondensnuit aanzienlijk minder beknot en heeft de kaak veel meer bewegingsvrijheid. De hond kan op die manier ook heel normaal drinken, eten en hijgen met een uitgestoken tong.

Het is daarom eerder met een paardenhalster te vergelijken en functioneert bovendien op dezelfde manier, de looprichting wordt eerst bepaald door de kop en het lichaam volgt. Het voordeel voor onze aangelijnde training is dat de hond op die manier zonder veel krachtinspanning kan worden geleid.

Bovendien kun je dankzij de controle over het hoofd van de hond zijn gezichtsveld beinvloeden en zo vermijden dat hij zich fixeert op zijn aankomende soortgenoten. Trekken wordt bijna onmogelijk omdat de voorwaartse beweging wordt omgeleid naar een draaibeweging. Het honden halster bestaat uit een smalle riem die over de snuit van de hond wordt gelegd en onder de snuit door een metalen ring getrokken. De riem wordt nauwer wanneer de hond begint te trekken en drukt op de bovenkant van de snuit. Twee andere riemen vormen de verbinding met een riem die achter de oren in een punt samenkomt. Aan die riem is het sluitingsmechanisme in de vorm van een snelsluiting bevestigd. De lijn wordt in een nog andere ring vastgemaakt die zich aan de onderkant van het halster onder de kin bevindt. Het halster zit goed wanneer je nog twee vingers onder de kopriem kunt steken en het zicht van de hond op geen enkele manier wordt beperkt.

De meeste honden houden niet zo van de ongewone riem aan hun kop en proberen zich ervan te ontdoen. Het honden halster wordt dan meestal weer opgeborgen en beschouwd als een mislukte poging. Tenslotte voelt de hond er zich zichtbaar niet goed bij. Het is ongeveer zoals wennen aan een bril. In het beging wordt het vreemde voorwerp op de neus als storend ervaren terwijl het later amper nog wordt waargenomen. Ga behoedzaam te werk en neem je tijd om de hond aan het halster te laten wennen (meer dan een week) Vermijd elke vorm van dwang zodat je hond geen onaangename ervaringen opdoet. Blijf geduldig en ontspannen. Je wilt hem tenslotte duidelijk maken dat het halster heel gewoon en helemaal niet eng is.

Maar weinig honden hebben problemen om een borsttuig aan te doen of te dragen. Je kunt dus eigenlijk meteen beginnen. Mocht je hond de riemconstructie niet helemaal vertrouwen doe hem het tuig eerst thuis even kort aan en laat hem in de loop van de week stelselmatig langer dragen. Zorg voor iets aangenaams als je hond het tuig aanheeft. Dan zouden er geen moeilijkheden meer mogen zijn en het wantrouwen snel verdwenen.

Gewenning in 5 stappen

1.      Toon hem eerst het halster en doe alsof je iets fantastisch in je handen hebt. Laat hem aan het vreemde voorwerp snuffelen en beloon zijn interesse met enkele snoepjes. Herhaal dit proces een aantal keer.

2.      Probeer nu je hond ertoe te verleiden zijn snuit door de riem te steken door hem aan de andere kant een snoepje te laten zien. Zodra de snuit door de riem is geef je je hond meteen het snoepje dat je al in je hand hebt en nog een paar extraatjes. Houd het halster zo dat de neus van de hond er weliswaar doorgestoken is, maar de riem niet op de neus ligt. Want dat zou een afweerreactie kunnen veroorzaken.

3.      Bij de volgende stap steekt de hond niet alleen zijn neus door het halster maar wordt de riem ook losjes over de hondensnuit gelegd. Het halster blijft wel nog open. Herhaal deze procedure de volgende dagen tot je merkt dat je hond de riem rond zijn snuit aanvaardt. Jij blijft intussen rustig en beheerst. Zorg voor een vriendelijke en aangename sfeer. Dan zal je hond het halster snel aanvaarden.

4.      Zodra hij het halster heeft aanvaard, kun je ertoe overgaan het helemaal aan te doen en de riem achter de oren te sluiten. Wees gul met snoepjes nu hij het halster draagt en doe het na enkele seconden weer uit, Herhaal deze oefening meerdere keren per dag en laat het met stilletjesaan wat langer dragen. Je doet hem het halster het beste aan voordat je hem eten geeft. De meeste honden vergeten compleet dat ze het ongewone halster dragen wanneer ze eten. Door het elke dag wat vroeger aan te doen leer je je hond op een voorzichtige manier te wennen aan het nieuwe hulpmiddel.

5.      Als je hond zich goed voelt met het halster, dan kun je hem aandoen om te gaan wandelen. Maar de lijn wordt nog niet vastgemaakt. Een tot twee dagen volstaat het zeker de hond een borsttuig om te doen en hieraan te leiden en het halster alleen maar te laten dragen voordat je er tenslotte op over gaat om het als hulpmiddel bij de training te gebruiken.

 

Sommige honden hebben er vanaf het begin geen problemen mee om het halster te dragen. Of jouw hond ook zo is weet je natuurlijk pas als je het hebt uitgeprobeerd. Maar als je hond niet tot die c behoort en zich verzet dan slaat hij de ervaring met het halster als onaangenaam op. Op die manier kan het aandoen van het halster uitgroeien tot een ramp. Niet zelden eindigen halsters in een lade om er nooit meer uit te komen. Het is dus beter om de hond langzaam te laten wennen aan het halster.

 

Voor de lijn kun je kiezen uit verschillende materialen zoals leder, en nylon. Wat je uiteindelijk kiest hangt af van je smaak. Als je met een halster wilt werken moet je ervoor opletten dat de lijn aan elk uiteinde is voorzien van een haak, waarbij de ene haak kleiner moet zijn dan de andere. Het is belangrijk dat de lijn niet kan worden uitgerekt zodat je hond er zich op kan instellen. Daarom raden wij het gebruik van een rollijn af. De beschikbare radius voor de hond veranderd dan namelijk constant.

 

Een ander argument tegen de rollijn is het succes dat de hond daarmee heeft bij het trekken. Als jij aan de lijn trekt wordt de lijn langer. Aan de oprollijn ondervindt zelfs een ontspannen wandelende hond permanent een lichte druk die het trekken juist in de hand werkt. Voor een succesvol gebruik van de lijn is het niet onbelangrijk op welke manier je die precies vasthoudt. Houd de lijn zo vast dat ze niet opeens uit je hand glijdt maar je ze in geval van nood ook kunt loslaten. Wanneer je op die manier geen controle meer hebt over je hond combineer je de lijn met het halster. Je mag in geen geval je hand door de lus van de lijn steken of de lijn om je pols wikkelen. Houd de lijn stevig vast in je ene hand en scherm ze eventueel af met je andere.

 

Een heupgordel kun je gemakkelijk zelf maken door je gewone hondenriem met behulp van een gordel aan je middel te bevestigen. Op die manier blijft de afstand tussen jou en je hond  altijd hetzelfde en het is stabieler dan aan je bewegelijke arm. Voordat je je hond aan je buik bindt moet je in elk geval rekening houden met jullie grootte. Een te grote hond kan je namelijk omver trekken . Je eigen veiligheid gaat zeker voor. Als je hond in verhouding te groot en te krachtig is is het verstandig om t werken met een borsttuig en een halster.