Het nut van een borsttuig
Het borsttuig is een constructie van riemen die bestaat uit een combinatie van een buikriem, borstriem en een rugriem. Er bestaan ook modellen zonder rugriem maar het is juist door die extra rugriem dat de druk beter verdeeld wordt over de borstkast.
Maar modellen zonder rugriem zijn meestal zo genaakt dat de drukpunten vooral in de hals of de gevoelige okselstreek liggen en zo hun eigenlijke doel missen. Sommige modellen hebben een extra brede buikriem die voor een betere verdeling van de druk zorgt.
Een goed zittend borsttuig is een echte ontlasting voor de halswervelkolom. De rugriem dient bovendien als een gemakkelijke handgreep als je je loslopende hond snel en trefzeker moet vangen. Dankzij het verlegde zwaartepunt is een hond met een borsttuig wezenlijk gemakkelijker in te tonen dan een halsband. Om van de voordelen van een borsttuig te kunnen genieten , moet je erop letten dat het goed past. Meet de omvang van de borstkast goed op het breedste punt en zoek op basis daarvan de gepaste grootte. Het tuig moet als geheel bij het postuur van de hond passen zonder dat de riemen te breed lijken of dat je het gevoel hebt dat er teveel hond in een veel te klein borsttuig zit. Absoluut noodzakelijk is een verstelbare buikriem, die het liefst aan twee kanten open kan, dan hoeft je hond namelijk niet eerst met een poot in het tuig te stappen. Het borsttuig mag ook niet te vast zitten zodat het tijdens het wandelen niet schuurt en irriteert. Maar ook een te los tuig is niet goed, want in dat geval zouden de poten van de hond tijdens het lopen verstrengeld kunnen raken.
Wat het materiaal betreft. Heb je de keuzen tussen leder en nylon. De in de handel gebruikelijke borsttuigen zijn tegenwoordig grotendeels nylon. Het voordeel is dat nylon minder weegt en indien nodig ook in de wasmachine kan. De naden moeten in elk geval aan de buitenkant liggen en niet aan de kant van de vacht, zodat ze niet kunnen schuren.
Maar weinig honden hebben problemen om een borsttuig aan te doen of te dragen. Je kunt dus eigenlijk meteen beginnen. Mocht je hond de riemconstructie niet helemaal vertrouwen doe hem het tuig eerst thuis even kort aan en laat hem in de loop van de week stelselmatig langer dragen. Zorg voor iets aangenaams als je hond het tuig aanheeft. Dan zouden er geen moeilijkheden meer mogen zijn en het wantrouwen snel verdwenen.